Co na sebe?

16.07.2010 17:53

toselmy.sweb.cz 

 

 

 

1. Boty

Je třeba si na cesty vybrat ty správné boty. Nejlepší jsou kožené, pevné s neklouzavou podrážkou, které sahají až ke kotníku.

Z cela nevhodné jsou například sandály.

2. Kalhoty

Doporučujeme se přizpůsobit počasí. Nejlepší jsou dlouhé (proti klíšťatům a drobnějším poraněním) Barvu doporučujeme přírodní. Doporučujeme maskáče. To ne proto, že bychom chtěli mít se členů oddílu vojáky. Ale proto, že jsou zajímavě barevné a hodí se do přírody.

3. Láhev na pití

například polní láhev, čutora nebo cykloláhev. Některé nádoby například umožňují připojení k opasku nebo ke krosně.

4. Popruhy

Je důležité a by popruhy batohu dobře seděli. Proto je dobré jejich spojení dalším řemínkem. Ten dnes má většina krosen.

5. oblečení

Dobrý oděv vhodný do přírody je důležitý součást výstroje. Jsou lepší dlouhé rukávy (proti klíšťatům a drobným poraněním). Barva je vhodná přírodními barvami. Doporučujeme maskáče. To ne proto, že bychom chtěli mít se členů oddílu vojáky. Ale proto, že jsou zajímavě barevné a hodí se do přírody.

6. Turbánek

Šátek se nosí kolem krku či za límečkem a svazuje se vepředu buď uzlem a nebo se použije turbánek, jenž vypadá lépe než uzel. Dá se buď uvázat a nebo koupit v každé skautské prodejně. 

 7.Pokrývka hlavy

Proti slunci a chladu je vhodná jakákoliv pokrývka hlavy (kšiltova, klobouk, šátek apod.)

8.Batoh

Na výpravu si zásadně bereme krosnu na záda. Nikoliv tašku na rameno či dokonce kufr. Důvod je jednoduchý. Na túře se musíme cítit pohodlně, a proto je nutné, aby zátěž, kterou s sebou neseme byla rovnoměrně rozložena. Kdo si přeci jen vezme na výpravy něco jiného. Musí počítat s například takovými zpestřeními života, jako bolesti zad nebo zkřivení páteře. Vhodné je též, aby krosna měla i postranní kapsy a další úchyty (na karimatku, stan, spací pytel, láhev apod.)

9.Šátek

šátek používáme v našem oddíle jako jakýsi oddílový kroj. Je sice nepovinný, ale kdo si ho s sebou nevezme musí na výpravách počítat s menšími nevýhodami. Jednak se  díky němu neztratíme při potkání se s jiným oddílem, jednak je užitečný na hry, případně může sloužit jako pokrývka hlavy či závěs na zraněnou ruku. Jeho barvu používáme v našem oddíle okrovou. To proto, aby se hodil k maskáčům, které členové našeho oddílu používají nejčastěji. Je to také proto, abychom se odlišili od jiných spolků. Hnědý nosí skauti, žlutý vlčata, zelený by se na maskáčích ztratil. Jiná barva se moc do přírody nehodí. V době totality nosili členové pionýrské organizace červený (rudý šátek). ale zkuste si představit, jak asi vypadali, když přišli do lesa. Tato barva se do přírody přeci moc nehodí.

Šátek se nosí kolem krku či za límečkem a svazuje se vepředu buď uzlem a nebo se použije turbánek, jenž vypadá lépe než uzel. Dá se buď uvázat a nebo koupit v každé skautské prodejně. 

10. Opasek

Opasek je důležitá součást výstroje zálesáka. nejen proto že se jím dají stáhnout kalhoty, ale dokáže se na něj lecos pověsit při pohybu v přírodě, což nám ulehčí z batohu. (nůž, čutora, ešus v pozdře, pouzdro na mobil apod.)

11. Nůž

Nůž kde kdo bere jako určitý symbol správného trampa či zálesáka. Dětem doporučujeme nůž zavírací a nebo ho nosit v koženém pouzdře na opasku. Takový to nůž by měl být opatřen pojistkou, tj. rozšířením rukojeti těsně před ostřím. Ta chrání ruku, aby nesjela až na čepel, ale včas se o ní zastavila.